Detta är ett blogginlägg

Vilken vecka det varit! Bland annat coola behandlingar, stallparty och clinic i Mariestad. För att nämna en häftig grej på en behandling, var när jag stod och jobbade med vridna halskotor på en häst,  så helt plötsligt börjar hästen sträcka upp sig och vanligvis brukar det bli en "sjöhäst" en en "svanhals" sträckning när det lossnar i vävnader, men denna gången gjorde hästen det åt andra hållet, han sträckte huvudet uppåt och nacke/halsen neråt och krrrrrrrack sa det i kotorna! Så var det klart! Gött tyckte hästen!  Coolt tyckte jag!

Clinicen i Mariestad som jag och en kompis åkte på, var  som min kompis uttryckte det, "en kurs i hur man använder ett spö".  Men som med alla kurser så tar man alltid något positivt med sig därifrån. Tränaren som är världskänd och kommer från Tjeckien, hade många bra saker att säga, dock kan jag inte hålla med om att det han sa, var det han lärde ut. Det var en träningsmetod som fungerar som en quickfix och många som kanske inte vet så mycket tycker säkert det är fantastiskt för hästarna gjorde som han sa, men de gjorde det för att inte få mer pisk.  Där har vi en stor skillnad i om man får hästarna med sig för att de tycker det är kul att vara med oss/vill vara med oss, eller om hästarna gör det för att minska risken för pisk. Som alltid i sådana situationer ifrågasätter jag mig själv i vad jag  gör och jag är fortfarande övertygad om det jag lär ut känns bra mycket bättre i hjärtat  än det vi övervägande såg på clinicen.  Ibland krävs det att man behöver använda spöet tex i farliga situationer eller som en förlängd arm, men det ska aldrig ersätta ett sunt förnuft och att vi slutar se vad det är för signaler hästen visar oss. För jag lovar er, börjar vi se vad hästen sänder ut i sitt kroppspråk och vi börjar förstå det, då behöver vi inte använda vårt spö. Förståelsen i att om hästen har tex ett dåligt beteende, så den vi ska visa spöet för isåfall, det är ryttaren/ägaren. För det är i princip alltid människans fel! Likadant med hundar, vems fel är det om vi har ett felbeteende hos hunden? Svar, Ägaren! Det är inte djurens fel. Det är vi människor som brister i kunskap. Kunskap, kunskap och återigen kunskap.