Min vackra vän Hapello!! Vår favoritposition, mule mot mun. Min vackra vän Hapello!! Vår favoritposition, mule mot mun.

Dagarna flyger förbi, det är redan Luciadagen. Det är 3 veckor sedan min själsfrände gick över i annan form. Men han är med mig varje dag ändå. Tänk vad starkt vissa själar påverkar och följer oss oavsett. Kärlek!
Stallbygget går som planerat framåt, känns alltid som det går för sakta och med tanke på alla hästar som behöver komma så är det "jätteförsakta". Det är ett heltidsprojekt för min del att rodda i allt som inte fungerar eller leveranser som inte kommer eller förstörs eller vad som än kan gå snett, ja typ allt. Hur allt ska sitta och fungera osv. Men det går åt rätt håll iallafall, vi börjar se ljus i tunneln. 
Lite att erbjuda så här mot jul.


Dressyrkurs 28/12
En hel dag med dressyr i fokus, hemma hos mig. Vi börjar med teori. Du rider två pass under dagen.
Träningspassen individanpassas givetvis. Du kan välja att jobba från marken eller uppsuttet. Lunch och fika ingår. Din häst kan gå i mindre hage under dagen.
Kostnad 950kr.


Sitskurs 29/12
En hel dag med sitsen i fokus, Vi är hemma hos mig. Vi börjar med teori. Du rider två pass per dag och du sitter på en sitsmaskin som ledar upp ditt bäcken och kropp på ett fantastiskt sätt. Detta för att nå en optimal sits. 
Obs, du får ej va gravid, ha hjärtsjukdom eller epilepsi för att sitta på maskinen.
Din häst kan gå i mindre hage under dagen. Lunch och fika ingår.
Kostnad 950kr

Välkommen med din anmälan!

OBS! 
Tänk på nu när vi går mot vinter. Se till din häst har Ljummet vatten!!! Det är alldeles för många fall av förstoppningskolik nu pga att hästarna inte dricker. Det räcker inte med frostfritt! 

Läs hela inlägget »

Min själsfrände har lämnat mig..
Mitt hjärta är i spillror, min själ har halverats. Det finns inga ord hur mycket jag saknar dig min älskade Hapello! Att aldrig mer få titta in dem där underbara djupa ögonen, där man ser hela universums kärlek, din totala villkorslösa kärlek till mig. Jag kommer aldrig få en sån häst som du igen. Vi var så sammansvetsade, vi trotsade sjukdomar länge och väl men nu fick det övertag. För två veckor sedan, tog jag beslutet om din väg till himlen, det var helt förkrossande. Det har inte gått en dag utan floder av tårar sen dess. Men du fick säga ditt också, du var redo, din uppgift här var klar. Du sa att allt jag gjort hade gett dig så mycket mer tid. Du var mer orolig för mig, hur skulle jag ta detta. Jag fick lova dig att jag skulle klara mig. Min vackra häst!
Jag visste att nu var det dags, innan du tynade bort invärtes. Du hade visat mig. Skulle aldrig låta dig känna att du tappar allt av värde innan du lämnade. Det här var ditt kungarike, ingen annan fick komma hit utan din tillåtelse. Du fick va här in i det sista, din kropp vilar under ett favoritställe. Du fick dina saker med dig som du ville ha, som du sa. 
Dagen innan du lämnade, tog jag dig till ett ställe jag länge pratat om. Vi åkte till havet. Det var en gemensam önskan. Bara du och jag, det kändes som förr när bara vi åkte iväg. När vi var framme och du såg havet stannade du upp och blev helt överväldigad. Jag såg hur du log. Man kunde se hur du nästan gnuggade ur ögon för att titta igen och se om det var sant. Du kände dig HELT FRI!!! Jag kunde verkligen känna att du ville vi skulle stanna där för evigt. Du ville bara mer. Vi galopperade, gick ut i vattnet och du plaskade och sparkade med framhoven. Du var SÅ glad. 
Jag har alltid varit rädd att förlora dig. För vi hör ihop. Du har gjort så fantastiskt mycket för mig, jag kan aldrig nog tacka dig. Du har byggt upp hela min verksamhet, du har visat mig in på varje utbildning. Du min svarta diamant. Jag ville så mycket mer.
Att se dig falla ihop och känna hur din själ lämnade, att höra dig dra ditt sista andetag... det var fruktansvärt.. jag kände hur du ryktes ut ur min kropp. Det var så overkligt. Jag grät hysteriskt och kramade dig länge och hårt. Du värmde mig med dina varma kropp, trots att jag skakade och frossade. Efter en lång stund, kunde jag släppa taget lite och lägga på dig din filt, ta fram dina saker, lägga blommor på dig, viska mina sista ord till dig. Zorro var med hela vägen och fick se. Han ville ha upp dig, han förstod inte, varför ligger du här? Varför är ni ledsna? Som vanligt försökte han få mig glad. Men idag gick det inte. Idag gick det bara inte...
Tack alla inblandade för ert stöd och hjälp, ingen nämd, ingen glömd. Tack!

Läs hela inlägget »

Jaaa!!! Nu är slutbeskedet från kommunen äntligen här!

Vi får nu använda ridhuset och du kan hyra anläggningen. Se mer här!

Du som rider/tränar lektion för mig, behöver inte betala någon avgift under det passet. Om du själv kommer och rider med din häst så ska du betala. Läs alla regler under "hyra ridhus" fliken.

Välkommen att höra av dig!

Läs hela inlägget »
Vi går in mot min favorit årstid hösten. Jag älskar den friska luften, lite mer lagom temperatur, alla vackra färger, dimman som gärna lägger sig som en slöja över åkrar och vattendrag. Bedårande för ögonen och själen.
Snart kan jag boka in kurser i ridhuset, bara längtar tills det är klart... men tills dess så vill jag fresta med en föreläsning i foder. 
Anna Lidén håller hos mig en kvällsföreläsning som kalllas för
FODERRESAN
Innehåll
Vad skapar en hållbar häst, sett ur ett näringsperspektiv? Vad kan jag som hästägare tänka på och göra för att hålla min häst så harmonisk, frisk och stark som möjligt och samtidigt minska på veterinärkostnader?
Följ med på en resa genom hela hästens inre system och få en liten inblick i hur alla delar hänger ihop och påverkar hästens liv och prestation.
Många problem såsom fång, EMS, korsförlaming, magsår, mugg, eksem och olika typer av kolik m.m.  kan förebyggas om vi förstår bättre hur hästen fungerar och är skapt som art.
Anna berättar kort om det spannmålsfria fodret Primero Total.
Anna Lidén är bland annat utbildad Ridlärare, Diplomerad EquiBodyWorker och EquiBalance Coach. Hon har arbetat både på ridskolor och med privatelever under många år och har tidigare varit en aktiv tävlingsryttare. Hon har även under några år varit engegerad i styrelsen för Göteborg och Bohusläns Ridsportsförbund och där arbetat med utbildningsfrågor. Förutom att driva grossiströrelsen med analyser, foder och funktionsmedel håller hon träningar för privatelever och undervisar i Hästkunskap på Uddevalla Gymnasieskola.
 29/11 kl 18.00
Plats: Horse Unity AB, Långaskog 12, 34393 Älmhult
Fika ingår
Kostnad: 200kr
Betalas via swish. Om det blir för få anmälningar ställs föreläsningen in. Senast anmälan den 10/11
Välkommen med din anmälan! 
Läs hela inlägget »

Varit iväg på 4 dagars hästnörderi.
Jag bara älskar hästar! Framförallt mina såklart och min Zorro...! Jag finner inga ord. ❤️!!! Han är...... ååh!!!
För att ta det lite bakåt. För några veckor sedan märkte jag på honom att han inte var ok. Han har ju blivit bra i sina lungor, trots att vi kämpade mot kvickdrag och skit  länge. Men nu var det något annat, han stretade bara emot mig när vi skulle träna och blev jätte stel. Jag har behandlat både det ena och det andra på honom nu men det här var nått annat. Ingen hälta, inget specifikt utöver de vanliga krämporna, bara ville inte. Christina gjorde en ny håranalys och där hade det tillkommit vaskulit... kärlinflammation. Japp in med behandling fort som attan och på kursen nu så bara levererar han en buffé av allt det godaste gott till mig, underbara häst! Allt man ger har också gett tillbaka. Jag känner mig välsignad av denna fantastiska varelse och även att jag hittat Craig. Tänk att så många missar hans ENORMA kunnande. Jag önskar av hela mitt hjärta att vi får behålla honom här länge framöver, ja självklart hans fru Mary Ann också! Av både egoistiska skäl för att kunna få fortsätta utvecklas men också för att fler behöver få ta del av deras kunnande. 
Vi har utöver ridning haft en så kallad mediterranean kurs också. Det är hästträning från urminnes tider. Från första början helt enkelt. Resan om hästkunskaperna började runt Sicilien  för flera tusen år sedan och vandrade sedan uppåt Europa. Kan ni förstå att man var hundra ggr kunnigare och klokare än vad man är idag. Det är ju nästan löjligt! Många lutar sitt huvud åt vetenskap och forskning och ja självklart i viss mån är det bra men långt ifrån i alla syften. Ibland är faktiskt gammal kunskap utan mätbara instrument att föredra. Vi har dessutom för dåliga mätbara instrument för mångt och mycket. Varför inte istället lyssna och se på hästen. Kindness är ett ord som många gånger upprepar sig när Craig föreläser och det är verkligen något man bör ta till sig. Alla kan vi göra fel ibland men över lag så är det inte så mycket kindness i varkens hästvärlden eller vanliga världen. Vi tror att det är det men många gånger visar människan på något helt annat. Vi har en inställning om att hästen är dum och lägre stående djur än oss och ska minsann göra exakt som VI tycker den ska göra, den ska bara lyda, den ska bara flytta sig, den ska vika ner sig. Det är så fascinerande med just människor och varför inte ta en inblick i hur det pågår just nu i världen. Sociala medier bland annat. Här är det tillåtet att häva ur sig från alla håll över allt och alla. Så enkelt att hata och smutskasta när du inte har personen i fråga framför dig. Jag blir inbland inbjuden att gå med i olika sidor, dvs hästsidor som ska va inriktade på trevlig atmosfär och man ska diskutera om hästens väl. Det tar inte lång tid innan man läser kommentarer där det snabbt går över i ganska negativa klanger. Alltså snälla...vart är världen på väg?
Vad är det som gör att människan är så fylld av hat och egoism att vi måste trampa på andra för att lyfta oss själva. Varför tror vi att alla vill oss illa? Alla behöver inte tycka som du och jag.Visa istället så som du vill att världen ska bemöta dig och låt andra följa det OM de vill. För mig är det med ömsesidig respekt och kärlek. Behöver vi gå ner på kräldjursnivå bara för att någon annan befinner sig där och bete oss som en påse skit eller ska vi uppvisa något bättre? Likaså med våra hästar, varför fortsätter dålig ridning/hantering (på många gånger hög nivå) fortfarande? Om vi nu är på år 2018, borde vi inte ha bättre kunnande om djur? Om vi nu är så vetenskapligt och forskningsmässigt duktiga, varför kan vi då inte ta fram bättre kunskap? För vi kan bland annat inte mäta känslor. Bra ridning handlar om känsla, både egen, hästens och den gemensamma känslan mellan häst och ryttare. Därför blir det svårt när det finns andra inriktningar än den moderna som handlar om just att jobba med en känsla. Då drar sig folk för det, för det blir jobbigt. Mycket lättare att dra på sig ett par sporrar, dra åt snokremmen lite hårdare och sätta på ett skarpt bett. Tryck ihop!! Håll andan!! Tills efter en timme senare när träningspasset är över, då andas alla ut. Kändes det bra nu när du gav med dig? En hård "klapp" ovanpå det på  halsen.. Hade vi kunnat mäta känslan i hästen efter det hade vi kanske inte ridit så mycket. 
Craig Stevens har läst flera tusen böcker om just hästar och ridning och träning. Det märks... Han har också gjort misstag. Han har lärt sig tokigheter. Men han har tittat på sig själv, utvärderat, funderat, gjort val och ställt sig utanför "dena vanliga skaran", det måste finnas ett bättre sätt. Det gör det. Kindness... and knowledge.

Läs hela inlägget »
Det är fruktansvärt att se hur denna torka har påverkat inte bara oss såklart utan många av våra medmänniskor. Jag lider med dem som kämpar för att släcka bränder och bönder som får slakta sina djur osv. Brunnar som sinar och för oss hästmänniskor, att vi har extremt svårt att få tag på foder. Paniken sprider sig. Måtte det börja regna nu!! Jag ber en stilla bön dagligen om att skyn ska börja ge oss regn.
När det händer katastrofer så blir mänskligheten ofta lite ödmjukare mot varandra och vi hjälper oss sinsemellan, så det är ju alltid något positivt med det dåliga. Givetvis passar också den dåliga sidan på med sitt och tar ockerpriser och stjäl. Men jag tror ändå att den största delen av oss visar sina goda sidor <3 Det tråkiga är att det är många som skulle vilja fylla sina lador med hö tex med importerat, men att bekosta ganska stora summor på en enda gång är inte möjligt för alla. Jag tänker, hur gör andra länder där detta är en vardag varje år. Vi kanske måste lära oss att bli bättre på skördar, foder och ja även mat till oss kommer inte bli lika lätt i år. Vi lever i ett samhälle med väldigt hög konsumtion, köper och slänger lättvindligt och vi tror att det alltid kommer att gå till affären och köpa allt vi behöver. Antagligen behövde människan detta året lära sig att bli ödmjuk. Ödmjuk inför vad vår jord förser oss med och att det lätt går att slå undan benen på oss. Vi står inte över naturen, den slår oss lätt med sina enorma krafter. Krafter vi aldrig kommer kunna styra. Kan väl jämföras med hästar. Förena dig tillsammans med din häst och du får tillbaka det dubbla. Förena dig tillsammans med naturen och gå inte emot den. Går vi emot den, förvänta dig en spark under bältet. Häst/natur/människa same, same but different..
Vi har även fått bygglov för stall i sommar. Känns knappt att man kan glädja sig åt det med tanke på redan skrivna delen i texten. Men det är skönt!! det kommer också att underlätta vardagen.
Ridhuset är ju uppe som de flesta sett på instagram och fb. Så nu lassas det in grus i mängder, som i olika lager ska schaktas ut och packas. Min fantastiska make jobbar för fullt varje dag efter jobbet. Så bärlagret är där det ska och nu är stenmjölet på väg in. Det tar alltid längre tid än man vill och denna tiden på året är inte den bästa att jaga folk på.. alla har ju av nån anledning semester ;)  
I helgen ska vi gräva ut brunnen och göra den större så att vi har tillräckligt inför kanske fler av dessa somrar, who knows.. men den största anledningen är ju att vi ska kunna ta in fler hästar och även bevattna ridhuset och då räcker inte vår lilla brunn, trots sin litenhet så är den väldigt bra! Men behöver bli större =) 
Hemsidan skulle få sig ett nytt fräscht utseende för ett tag sedan men allt blir inte som tänkt sig. Det blev stora versaler överallt och pga detta väldigt svårläst. Så detta är under bearbetning. Det har genom ändringen smugit sig in lite olika fel här och var men successivt kommer det att bli som det ska.
Sen jag skaffade swish har jag börjat ta betalt direkt av kunder. Detta för att slippa stå utan betalning, som händer emellanåt. Så för er som är eller kommer bli nya kunder, vill jag ha direktbetalning via swish. Har du inte swish så säg till, så får vi hitta en annan lösning. Även gamla kunder får väldigt gärna betala med swish. Du som kommer och köper foder, mineraler osv, ska också göra en direkt betalning. 
Läs hela inlägget »

Sitskurs 6 juni

Välkommen att anmäla dig till sitskurs den 6 juni. Vi är i Södra Åredas ridhus. Vi startar kl 9 med teori och kör igång med uppsutten träning kl 10.00. Alla rider två pass under dagen. Ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen.
Kostnad 850kr för kursen som du betalar efter dagens slut via swish och 150kr för ridhuskostnaden, som sker kontant. Box finns att låna. Du sitter på en så kallad sitsmaskin (se bilden) innan du sitter upp på din häst. Maskinen hjälper din kropp att leda till sig och bli mer rörlig och följsam. Obs, du får ej vara gravid eller ha hjärtsjukdom, epilepsi för att sitta på maskinen. (Det är inte för att det är häftiga rörelser utan för att den lossar på så mycket muskler att det kan bli lite för mycket för ett foster tex.) Vi kommer att fokusera först och främst på bara sitsen och sedan koppla ihop det med en god ridning. Om du vill låna box måste du säga till detta innan så det kan bokas med stallägarna.

Alla är välkomna!

Hör av dig via formuläret eller telefon 0705477967.

Läs hela inlägget »

En sån vecka! Trots mkt jobb så har det varit en hel del egen fokus också. Varit iväg och tränat för bästa Mary Ann Campbell igen. Zorro är såå rolig att jobba med. Inte helt enkel och med en massa hyss under pannluggen men ibland så bara glimmar och gnistrar han som den stjärna han är. Jag är detaljnörd och givetvis fick vi massor med oss denna gången också. Det går bara lite för fort varje omgång. Hade jag kunnat hade jag åkt med Zorro till Seattle en månad och bara gått in i tränings dimma totalt, för att insupa all deras kunskap om ridkonsten. För det ÄR verkligen en ridkonst. Det hade givetvis inte räckt med en  månad men det är ju alltid något ;) Att höra om alla gamla rävar som också har nördat in på hästar och vill förstå mer, vill känna mer. Det är så spännande. Att man så långt tillbaka i historien förstod hästar 500gånger bättre än vad många gör idag, det ÄR amazing. Mary Ann och Craig är otroligt duktiga på att också göra liknelser eller uttryck om hur man vill ridningen ska vara. Tex om att en hjälpgivning ska vara som fågelns intryck flygandes förbi på himlen,... dvs inget. Love it.  
Vi har dessutom ääääntligen varit med strandritt. Jag har alltid jobbat varje omgång men nu gick det i lås. Zorro följde med och från början var planen att Uffe och Hapello också skulle följt med men Uffe hade skadat sig tyvärr, så det får vi göra gemensamt i sommar istället. Efter att Zorro insåg att vågorna inte skulle äta upp honom och att alla färger på marken inte var mer än färger, så började han ha så roligt. När vi travade igång allihopa så pep han av glädje, som han brukar göra när vi tränar och han vet han är duktig. Sen var det svårt att få stop honom. Var längesen jag galopperade så mycket på en och samma gång. Fantastisk känsla med vattnet swishandes omkring sig, (genomblöta blev vi, men vem brydde sig..) vinden i manen, (tur jag hade flätat den 1,20m långa manen, annars hade jag haft all den i ansiktet, för det blåste rejält) och all denna oändliga strand framför sig. Vi hade alla ett sånt där fånigt leende på läpparna och säkert infann sig samma känsla hos samtliga. En galet härlig dag! Det ska vi göra om igen! 

Läs hela inlägget »
Jag kan nu berätta att jag har fått swish kopplat till mitt företag också. 
Nr 1233145497. 
Så ännu enklare att betala =) 
Läs hela inlägget »

Oooops! Glömde ju skriva att vi har fått bygglov!!!!!! 
Vi är igång och har tagit ner nästan all skogen för platsen där ridhus och stall ska stå. Markberedning står snart på tur och dem första grejerna har redan börjat anlända till bygget.
Rock´n roll =D tjohoo!!!!

Läs hela inlägget »

Arkiv