Sitskurs 6 juni

Välkommen att anmäla dig till sitskurs den 6 juni. Vi är i Södra Åredas ridhus. Vi startar kl 9 med teori och kör igång med uppsutten träning kl 10.00. Alla rider två pass under dagen. Ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen.
Kostnad 850kr för kursen som du betalar efter dagens slut via swish och 150kr för ridhuskostnaden, som sker kontant. Box finns att låna. Du sitter på en så kallad sitsmaskin (se bilden) innan du sitter upp på din häst. Maskinen hjälper din kropp att leda till sig och bli mer rörlig och följsam. Obs, du får ej vara gravid eller ha hjärtsjukdom, epilepsi för att sitta på maskinen. (Det är inte för att det är häftiga rörelser utan för att den lossar på så mycket muskler att det kan bli lite för mycket för ett foster tex.) Vi kommer att fokusera först och främst på bara sitsen och sedan koppla ihop det med en god ridning. Om du vill låna box måste du säga till detta innan så det kan bokas med stallägarna.

Alla är välkomna!

Hör av dig via formuläret eller telefon 0705477967.

Läs hela inlägget »

En sån vecka! Trots mkt jobb så har det varit en hel del egen fokus också. Varit iväg och tränat för bästa Mary Ann Campbell igen. Zorro är såå rolig att jobba med. Inte helt enkel och med en massa hyss under pannluggen men ibland så bara glimmar och gnistrar han som den stjärna han är. Jag är detaljnörd och givetvis fick vi massor med oss denna gången också. Det går bara lite för fort varje omgång. Hade jag kunnat hade jag åkt med Zorro till Seattle en månad och bara gått in i tränings dimma totalt, för att insupa all deras kunskap om ridkonsten. För det ÄR verkligen en ridkonst. Det hade givetvis inte räckt med en  månad men det är ju alltid något ;) Att höra om alla gamla rävar som också har nördat in på hästar och vill förstå mer, vill känna mer. Det är så spännande. Att man så långt tillbaka i historien förstod hästar 500gånger bättre än vad många gör idag, det ÄR amazing. Mary Ann och Craig är otroligt duktiga på att också göra liknelser eller uttryck om hur man vill ridningen ska vara. Tex om att en hjälpgivning ska vara som fågelns intryck flygandes förbi på himlen,... dvs inget. Love it.  
Vi har dessutom ääääntligen varit med strandritt. Jag har alltid jobbat varje omgång men nu gick det i lås. Zorro följde med och från början var planen att Uffe och Hapello också skulle följt med men Uffe hade skadat sig tyvärr, så det får vi göra gemensamt i sommar istället. Efter att Zorro insåg att vågorna inte skulle äta upp honom och att alla färger på marken inte var mer än färger, så började han ha så roligt. När vi travade igång allihopa så pep han av glädje, som han brukar göra när vi tränar och han vet han är duktig. Sen var det svårt att få stop honom. Var längesen jag galopperade så mycket på en och samma gång. Fantastisk känsla med vattnet swishandes omkring sig, (genomblöta blev vi, men vem brydde sig..) vinden i manen, (tur jag hade flätat den 1,20m långa manen, annars hade jag haft all den i ansiktet, för det blåste rejält) och all denna oändliga strand framför sig. Vi hade alla ett sånt där fånigt leende på läpparna och säkert infann sig samma känsla hos samtliga. En galet härlig dag! Det ska vi göra om igen! 

Läs hela inlägget »
Jag kan nu berätta att jag har fått swish kopplat till mitt företag också. 
Nr 1233145497. 
Så ännu enklare att betala =) 
Läs hela inlägget »

Oooops! Glömde ju skriva att vi har fått bygglov!!!!!! 
Vi är igång och har tagit ner nästan all skogen för platsen där ridhus och stall ska stå. Markberedning står snart på tur och dem första grejerna har redan börjat anlända till bygget.
Rock´n roll =D tjohoo!!!!

Läs hela inlägget »
HAPELLO HAPELLO

Prishöjning på Primero Total. Gjordes egentligen från leverantör den 1 februari men jag glömde visst det. Så många har fått rabatterat pris. Priset är nu 265kr per säck.

Kan det finnas ett foder för alla? 
Ja!
Alla hästar har likadana fodersmältningssystem, finns ingen skillnad i anatomi och fysiologi. MEN vi måste fodra dem som individer, då kroppens upptag styrs av deras behov. Vilket innebär att man måste ta hänsyn till helheten när man rekommenderar en giva. Inre/yttre stress, miljön runt hästen, motion, näringsbehov utifrån vad den presterar, har hästen nedsatta funktioner i kroppen osv. Då behöver ju korrigera alla dessa aspekter också och inte bara tro att ett foder ändrar allt. Det är här det oftast brister!! Men vissa hästar behöver mer högvärdigt protein och goda fettsyror osv som Primero är baserat på. Tävlingshästar och ston som har föl vid sidan ges en helt annan dosering än en ponny såklart. Grovfoder är alltid grunden, oavsett. Grovfoder, basiska mineraler, salt och vatten. Där är basen och sedan kan du tillsätta Primero Total vid behov. Fodret innehåller givetvis  inga spannmål. Det vet dem flesta nu att spannmål, (gluten), stärkelser i olika form som tex havre, korn, ris, majs, samt melass och socker osv orsakar många problem i hästarnas kroppar, som tex försurning, slagg, inflammerad tarm och leder osv. 
Primero Total har funnits i 18 år och växer bara mer och mer. 
Jag kommer leverera ut foder till kunder som jag  besöker i samband med träning och behandling. Övriga får komma hem till mig och köpa. 

 

Läs hela inlägget »
Längtar efter ridhus!!!!!! Längtar efter ridhus!!!!!!
Trots kyla och snö finns fästingar på våra hästar och enligt veterinärer så är det även några fall av fästingsjukdomar på vintern. Så håll utkik efter dem även nu. Något som jag återigen vill lyfta är att inte behandla nånting utan att ta prover. Det är så enkelt att ta blodprov tex. Många gånger behandlas det saker helt i onödan. En häst denna vecka som hade feber, som en klok veterinär började med att ta prover på. Som visade virus. Som inte behöver antibiotika. I många fall hade man kanske satt in läkemedel oavsett. Likaså är det med hältor. Det är galet att åka på "hältutredning" och om det finns hälta, att bli hemskickad med antiinflammatoriska preparat utan röntgen eller ultraljud och sedan åka på återbesök utan resultat och ändå få röntga nästa gång eller som i vissa scenario jag hört, åka hem ytterligare en gång med antiinflammatoriska medel. Som du efter ett tredje besök röntgar och kanske ser en lös benbit på. Det är jättestor påfrestning för våra kroppar att trycka in tex Metacam gång på gång. Det förstör magarna och immunförsvar och mycket mer. Så hade man inte gjort inom humanvården. Kommer du med ett ben du inte kan stå på så skickas du inte hem med lite ipren. 

Håranalyserna har Christina gjort prishöjning på, så den 1 mars går priset upp till 1600kr. Det är väl investerade pengar och Christina lägger ett enormt arbete bakom varje analys och borde få mycket mer betalt för sitt jobb än vad hon får. Är så glad för vårt samarbete.
Så har du funderat på en analys, anmäl ditt intresse innan 1 mars om du vill ha det till det låga priset. Man kan se massor av obalanser i kroppen, som inte syns utåt sett. Där man kan gå in och behandla, balansera, stärka upp och läka kroppen igen. 

Vi väntar fortfarande besked på bygglov som tagit enormt lång tid, det är nog 3 månader sen vi ansökte om det. Inga snabba ryck precis.. Men hoppas på goda besked denna vecka. Vi längtar enormt efter vårt ridhus och stall nu, ska bli välkommet! 


 
Läs hela inlägget »
MYS I HÖSTSOLEN!! MYS I HÖSTSOLEN!!

Denna vinter är det vatten i överflöd, förra vintern var snustorr och brunnar gick torra. Nu står åkrar under vatten och ser ut som nya sjöar. Det är surt i naturen. I vissa områden får du inte dricka vattnet för risk av för mycket bakterier. Så blir det när det står still och växer sånt det inte ska. Det är lite dags för att höja ögonbrynen för ph-balansen. Både vi människor, våra djur och naturen är ofta försurade. När vi är försurade i våra kroppar, gör det att det blir en gynsam miljö för parasiter, mikrober och sjukdomar m.m. Det blir en festplats utan dess like för dessa organismer. Man kan bli försurad på olika sätt, oftast för att vi äter fel men även negativa tankar, miljö osv påverkar detta.
I höstas gick våra vattenledningar sönder. Dem är nya sedan några år tillbaka och vi tyckte det var konstigt att det redan kunde gå sönder. När vår eminente rörmokare var här och lagade så sa han att det säkert är för ph balansen. Så vi tog ett vattenprov. Provet var helt rent förutom att det var väldigt surt!! Vi satte in ett filter med dolomitkalk och det känns i vattnet att det är mjukare. Rörmokaren som håller på med vatten hela tiden sa att bara de sista 10 åren har det ändrat sig massor och blivit mycket surare. Vi har ju tyvärr en enorm påverkan utifrån med avgaser och utsläpp i alla olika former och slag. Så vad kan man göra för att vända det hela. Ja man måste ju alltid börja med sig själv, som i allt. Men eftersom detta är en hästblogg så vänder jag mig mot våra hästar. För att detta inte ska bli ett alltför långt inlägg och man inte orkar läsa, så kommer jag lägga upp några olika inlägg då och då. Om vi börjar idag med just ph balansen och vatten så finns det enkla medel att tillta för att hjälpa kroppen få en mer basisk miljö. Givetvis finns ingen quickfix som många tyvärr är ute efter utan det handlar ALLTID om en helhet. Så ger du tex ett stärkelsrikt foder så kan du glömma att få kroppen basisk. (Foder skriver jag om nästa gång.) Som jag skrev i förra inlägget, om vikten av att få i sig vatten. Icke att förglömma. Här kommer tips nummer två. Bikarbonat. Detta universal medel är verkligen ett universal medel. Det man ska passa sig för är att köpa det i mataffären, då det i många fall innehåller aluminium. Själv köper jag via nätet, ekologisk aluminiumfri bikarbonat. Runt 65kr/kg. Billigt! Bikarbonatet kan strös över fodret eller i vattentunnan men observera att det är svårlöst i kallt vatten, så lös upp i lite ljummet vatten först. Lägger du det i fodret får du även stimulans av enzymer vilket är viktigt och är första steget i matsmältningen/nedbrytningen tillsammans med tuggningen. Detta är ett enkelt tips som kan hjälpa din häst att bli mer basisk. Även dig om du vill göra något åt dig själv också ;) 

Läs hela inlägget »
OBS!! Det är många hästar med kolik nu!
Tänk på att ha ordentligt med vatten till djuren, detta är en av de stora anledningarna som hästarna får kolik denna årstid. Pga att hästarna inte så gärna dricker iskallt vatten. Samtidigt som dem äter större mängd torrt foder. Så jag kan varmt rekommendera någon form av varmvattentunna. Elslingor med värme till vattenkoppar osv. Ha gärna spannar/tunnor så ni ser hur mycket hästarna har druckit. Enkel åtgärd som kan spara både din hästs liv samt din plånbok. Om veterinär behöver komma ut, så är det tyvärr inte många veterinärer som sätter dropp (förutom underbara Margareta Ehlborg!) men tänk på att du kan påpeka detta och kräva. De flesta ger olja och kramplösande men inte vätska. Tyvärr har jag nu sett några fall där hästarnas liv gått hädan vid bla förstoppning och man inte satt dropp. Vätska, vätska, vätska! Det får de allra flesta när du kommer in med akuta sjukdomar till ett sjukhus. Men av någon anledning så försvinner den kunskapen vid djur. 
Tänk också på att tex loppfrön (psylliumfrön) kan stoppa i tarmen om det finns för lite vätska. 
Så återigen se till att din häst får i sig vatten! 
Givetvis kan man inte rädda alla och i vissa fall har vi så stora mag-tarmproblem att det inte går att stoppa förloppet, men många fall kan man vända. 

Stoppar in en frostig bild på Zorro. I längtan efter vår!!!


 
Läs hela inlägget »

Hoppas du haft en bra jul och start på det nya året!
Till mångas förtjusning så har det ju trillat ner lite snö också, inte till min förstjusning men när jag väl får mitt ridhus på plats så kommer det inte röra mig i ryggen med vad det är för väder =) då kan det va vad det vill... hihi..

Lite info om betalningar. Några av er har missat att jag ändrat bankgiro till 5207-0547.
Jag har haft kvar det andra för en övergångsperiod men plockar nu bort det helt, så kom ihåg att ta bort det gamla och lägg in det nya direkt. 

Vad är väl mer välkommet detta år än att Skatteverket har gått med på att ridning, dvs ridlektioner/träning är nu med i friskvårdsbidraget. Så det du ska göra är att fråga din arbetsgivare vad deras policy är för ridning (det är lite upp till varje arbetsgivare) hos dem. SÅ, du tar ditt kvitto på din betalning för ridlektion, går till din arbetsgivare och får utbetalt för friskvård, simple as that! =D 
Så kanske du kan ta fler träningar, för många gör det stor skillnad!

Ha en fin dag!

Läs hela inlägget »

Julclinic
För dig som vill komma på en julclinic så har vi satt ett datum den 28/12 i södra Åreda, Växjö. Jag visar först lite på en av hästarna. Fokus på hjälper. Du kan komma som publik, sen fikar vi tillsammans och sen är det individuell dressyrträning. Vill du vara med som publik eller träna, hör av dig snarast till mig, senast anmälan torsdag den 21/12. 
Publik kostnad 50kr, inkl fika.

Vi blir kvaaar!!
Japp, så blir det! Efter många turer om vart flyttlasset ska gå så har vi nu kommit till att det stannar där det är. Vi har försökt på så många ställen men det har alltid varit något som har felat. Så det blir lite makeover på gården här hemma. Vi har skrivit på kontrakt för ridhus, vi väntar bara på bygglovet också. Stall har vi lämnat in ritningar till och kollar på detaljer för bästa tänkbara utförande. Så det ska bli lite av varje här. Vi kommer uppdatera efter hand hur verksamheten kommer bedrivas. Men det kommer bli några inackorderingar, kurser, lektioner, samt även för dig som vill hyra ridhuset själv med ett anläggningskort. Det blir ett 20x60 ridhus med luftintag för bra luft och miljö och mycket utsikt. Det blir bra speglar och bevattning. Det kommer finnas uteboxar/gästboxar för dig som kommer och tränar så du kan sadla i lugn och ro i en box. Mera info kommer! 

Horseunity AB önskar dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!!!
Tack ALLA för detta året, jag är tacksam för er alla och ni är underbara kunder! Stor kram till er, va rädda om er därute. <3 

Läs hela inlägget »

Arkiv