Detta är ett blogginlägg

Att som ryttare ha god kroppskontroll eller kroppskännedom är viktigt i ridningen. Att börja bli uppmärksam på vad som händer i sin egen kropp och kunna känna det, när du ber hästen om olika uppgifter är A och O. Att  låta hästen få hitta formen som är gynsam för den och inte dra och sparka ihop den i en form som du tycker den borde gå i bara för att nån har påstått att, så ska det minsann va! Att hästen till varje pris ska jobba i en viss form för att någon har sagt den ska göra det, även om den egentligen inte kan. Tycker du att det är ett bra sätt att jobba med din häst, ja fortsätt då med det. Du kanske inte ens är medveten om att det är det du gör...

Som terapeut och tränare ser jag med andra ögon på ryttarekipage nu för tiden än vad jag gjorde när jag började min karriär. Jag har också gjort mindre bra saker med min häst och jag är enormt tacksam till att hästen är ett så otroligt förlåtande djur som ser oss med nya ögon varje dag. Jag är också på ett sätt glad till att jag har gjort fel (observera INTE stolt) med min häst och kan visa andra att det är okej att göra fel ibland, bara man kan lära sig av sina fel. Det handlar om kunskap och den föds vi inte med utan vi måste lära oss på vägen tillsammans med vår häst. Men alla kan bli bättre och skaffa sig mer kunskap. Kunskap som är naturlig och inte påhittad för att passa människan.

Jag tvingar ingen att tycka som jag, jag ber bara om en liten stunds läsning till och kanske har jag sått ett frö, en ide, en tanke, ett ifrågasättande nästa gång du rider... känns det här rätt??   Är hästen glad, följsam utan tvång och hjälptyglar, följer gladeligen med när du hämtar den i hagen, svarar för minimala hjälper? Eller måste du varje ridpass kämpa och svettas för att kunna få ihop hästen i en "form"? Var ärlig mot dig själv och din häst när du svarar på frågan. Det är ingen annan som hör ditt tankesvar, bara du och du kan förändra om svaret var mindre bra. När man ska ändra ett invant beteende så tar det tid att förändra, både hos dig och din häst. Ni ska hitta "nya" muskler och tankemönster men ger man sig själv och hästen lite tid så kan förändringen vara total och fantastisk.

Jag ser ofta många ekipage som skulle kunna va bra mycket längre fram i sin träning OM hästen hade fått behandling och ryttaren hade fått insikt i hur de egentligen tränar och vad som hästen och ryttaren egentligen skulle behöva träna för att bli mjuka och elastiska i sina kroppar och bli till ett samspelt dansande par.

Vill du ha hjälp? Tveka inte att höra av dig.