Detta är ett blogginlägg

Hapello på visning i Gemla Hapello på visning i Gemla

Bild från visningen i Gemla, kristi himmelfärds dagen 2013.

Ett stort gäng visade intresse för att komma och titta på en visning av hur det kan se ut när man tränar löst med en häst. Trevlig publik som hade mycket bra frågor i efterhand, nästan så man inte hann svara på alla. Bland annat en fråga som jag själv funderade lite extra på när jag kom hem. Som jag tänkte nämna om här. Det handlade om dominans. Det är en fråga som är populär och jag tycker det är kul att folk funderar lite kring ordet själva och inte bara slänger sig med det hur som helst.  I en vild flock så har hästarna olika uppgifter där de "dominerar" varandra, det är inte en som bestämmer allt, utan ibland även turas de om med vissa saker. När människan är med hästar så vill de gärna säga att de kan dominera sin häst. För vissa är det viktigt att tala om att de kan det. Nu kommer vi osökt in på ordet makt i och med det. För människan älskar makt. När människan vill dominera en häst så uppstår gärna ett maktförhållande. Då det är en som styr och en som lyder, nu vet vi ju säkert vid det här laget vem som gör vad.... Nu finns det olika sätt att styra sin häst på. För mig är det inte alls lika viktigt att tala om att man dominerar sin häst utan jag talar hellre om ömsesidig respekt. Dvs från både häst och ryttare. När man blandar in makt så är det ofta en part som  kanske inte mår så bra, vilket det brukar bli när en människa ska dominera en häst. Eftersom hästen är en så snäll individ och ogillar när den utsätts för tryck och smärta, så fogar den sig snällt i vad vi  vill göra. Det jag vill fråga dig som läsare är, hur vill du att din häst ska vara i träningen? Vill du prompt att den ska bara foga sig och göra precis som du säger och stå givakt bredvid dig, likgiltig? Eller vill du ha en häst som VILL vara med dig för att den älskar det ni gör tillsammans?  En häst som vänder ut och in på sig för att göra dig till lags med glädjefulla ögon. Jag vill ha det sistnämda! Jag vill träna en häst som gör det för att den vill och kan. Kalla det vad du vill, för mig handlar det inte om dominans. För mig handlar det om respekt från båda parter. Därtill kan du lägga tillit, insikt, förståelse, känsla, följsamhet, timing och energi. Blanda det i ett stort och härligt koncept, så kan få en väldigt trevlig tillvaro med din häst.