Detta är ett blogginlägg

Toppenvecka på alla fronter. Akupressurkursen genomgick vi med glädje alla deltagarna för det fullspäckade schemat varvades med många härliga skratt. Kändes som ett väldigt bra  upplägg och lagom med info, kan ju inte bli hur mycket som helst på en 3 dagars kurs. Man ska ju kunna ta in och smälta det och kunna sen använda det när man kommer hem och står själv i stallet. 
Hann med en föreläsning en av dagarna också. Då det var en veterinär som forskar om ledinflammationer, som är alldeles för vanligt idag. Mycket intressant information fick vi och tonvikten låg på ett ämne som heter Hyaluronsyra (tuppkam), att man inte bara kan använda vid ledsprutning utan också att man kan lägga det i maten. Det togs även upp om att man om några år kan mäta i blodet om hästen har eller är på väg att få ledinflammation. Personligen tycker jag att det viktigaste i ledinflammations frågan är, hur vi kan förebygga detta.  Föreläsaren tog upp de flesta orsakerna till ledinflammation som tex höga tempo (trav-galopphästar) förslitningar, vrickning, felbelastning, infektion. MEN inte (!) det mest viktigaste, fodret!! Vad vi stoppar i hästen har en enorm betydelse, vilket jag själv påpekade när jag talade med veterinären efteråt. Anledningen till att det inte togs upp var att det fanns för liten kunskap om det men att dem var väl medvetna om att det var det viktigaste av allt. Ibland blir man frustrerad. Det handlar återigen om  vad vi stoppar in där fram. Varför ska det vara så svårt? Vad är naturligt för hästen? Jo rätt anpassat grovfoderför varje individ, inget kraftfoder, men däremot organiska mineraler. Ytterst få hästar behöver kraftfoder och då i form av havre, korn, kli, betfor tex. Inte processad pellets eller musli i alla dess former som finns. För varför finns det kraftfoder till och med till den tjocka hästen eller fånghästen? JO, därför att nått smart ass, har fattat att det finns pengar i det hela. INTE för att hästen behöver det. Men man spelar på ägarens dåliga samvete.
Vill du att din häst ska ha något som skramlar i krubban när alla de andra får? Ge morötter eller äpple då. Istället för att kroppen ska behöva bli dålig för att foderföretagen ska sälja mer. Nåväl, förutom det så var det en bra föreläsning. 
Nu väntar en vecka med bland annat sommarkurs, ska bli härligt och det kräver också lite förberedelse, så nu väntar lite skrivbordsgöra. Finns ett fåtal platser kvar på sommarkurserna, hör av dig med din anmälan!