Detta är ett blogginlägg

Vet du att sadelgjorden påverkar hästens prestation???

När hästen springer andas den i takt med den gångart den har. Ju högre gångart desto högre lungkapacitet och vidgning av lungorna krävs. Spända/ömma thoracic serratus  muskler tex, kan vara ett tecken på att sadelgjorden sitter för hårt. (Se rödmarkeringen på bilden) Att hästen inte kan prestera det där sista som vi känner att den borde kunna. Den blir trött snabbare. Visar aggression när du kommer med sadeln. "Kommer inte loss" fullt ut vid träning m.m. Vissa märker inte ens av att deras häst presterar sämre eller har ont.
Om sadelgjorden är för hårt åtdragen, då kan inte bröstkorgen och lungorna vidga och sluta sig som de ska och hästen kan inte prestera till 100%. Lungorna fungerar lite som en blåsbälg-vidgas vid inanding och komprimerar vid utandning och vi vet ju alla att vi behöver andas ordentligt när vi tränar och att lungorna bidrar till att blodet cirkulerar i kroppen. Kroppen är beroende av att alla delar fungerar som de ska och blir en del av hjulet nedsatt i kroppen, då kommer de andra delarna att påverkas förr eller senare. OBS! Detta är tyvärr ett vanligt problem!!!

Tänkvärt!
Prova själv att sätta din livrem över bröstkorgen/revbenen och så spänner du lika hårt som du gör på hästen. Sen går du ut och springer en mil med det. När du kommer hem och tar av det, utvärdera då hur det känns. Fundera sen på om du skulle vilja springa med den livremmen 5 dagar i veckan hela året?

Så nästa gång du spänner din sadelgjord, spänn bara några hål i taget. Fundera en gång extra om du verkligen behöver dra åt de där sista hålen eller ligger den kvar ändå? Vilken sits har jag? Kan jag öva upp min egna balans mer och bli trygg i att jag sitter faktiskt bra ändå?
Vill du veta hur din häst mår? Hör av dig för en konsultation via mail camilla.lundquist@gmail.com eller telefon 0705477967.
Välkommen!