Detta är ett blogginlägg

Hörni vilken kurs jag har varit på! Helt galet bra! Tre dagars kurs i dissektion av häst på vackra Tjörn. Med Equine Studies från Holland, lärare var Zefanja Vermuelen och Thirza som är ett helt underbart radarpar ihop. Utbildade av Sharon May. Så mycket information som var guld värd, mycket som jag egentligen vetat innan men som blev ibockat att det stämde. Ett stort tack till ägarna som i samförstånd med hästen överlämnade sig själv för vår skull, så vi kunde få lära oss. Givetvis var hästen mycket sjuk och därtill gammal, en 31 årig islandshäst som varit omgiven av massor med kärlek. Med all respekt inför häst och ägare gjordes vissa tester.
Vi fick se så mycket, här kommer ett axplock. Tänk nu att detta är reaktionen på en död häst och tänk hur det skulle vara på en levande!
Hur ett bett som kommer i tryck på tungan, stoppar hela rörelsen i bakbenen. Mer stopp vid stångbett. Vi testade även hur ett hackamore och bettlöst träns hade samma effekt och vi ska väl inte ens nämna inspänningstyglar.. jo såklart var det helt galet hur det påverkade. 
Även kunde man se tryck av en för hård hand på tungan. Dvs att bettet hade gett tryckskador. 
Vi fick se hur en dåligt anpassad sadel hade tryckt och nött av skelettet på skuldran.

Hur sadelgjorden påverkar frambensrörelsen offantligt, samt om du sitter centrerat i sadeln eller om du sitter för långt fram eller bak i sadeln, som också påverkar frambenets rörelse och såklart ryggen..
Vi fick känna på felaktiga vinklar i hovarna, som påverkar hela vägen upp i nacken. 
Ett skadat bäcken med förkalkningar och söndertrasad muskel.
Sporrens påverkan.
Inflammation i senor, leder, förkalkningar i leder. 
Känna på hur en dåligt följsam ryttare på ryggen känns samt hur en bra följsam ryttare känns.  
Rollkur och hyperflexions påverkan, tydligast var att se hur ligament nuchae blev när man pressade ihop hästen i en sådan form (obs, jag säger inte att ägaren red så) 
Njurpåverkan, COPD (kvickdrag), degenerativa vävnader. Mask i magsäcken, hur dem borrar in sig i magvävnaden.

Ja självklart så har varenda muskel, fascia, sena, ben osv plockats bort bit för bit för att på riktigt se hur det ser ut i en hästs kropp. Jag är så tacksam att jag fick möjligheten att vara med på detta och nu ser vi nog alla med nya ögon som var med på kursen.

Tjejerna hade dissekerat många tamhästar men även vilda hästar. Något som kom på tapeten var att ingen(!) vildhäst hade problem med tänderna, de var raka, fina och jämnt slipade av födan. För den som är i tandbranschen på häst, skulle jag lyfta lite på ögonen med den infon och om jag mest har hästar som ser ut som kriget i munnen, trots flera år av behandling. Dem ägare som åker flera gånger per år utan resultat. Dem som bara rensar foderfickor. Ställ dig frågan istället om varför foderfickorna finns där och gör något åt dem. För det går. Vi har väldigt svårt att ge våra tamhästar samma möjlighet som i det fria till att slipa sina tänder på rätt sätt, så vi måste hjälpa dem. Jag har själv en häst som såg anskrämlig ut när jag tog över honom men som är normal i munnen nu. Tänkvärt.

Jag är även tacksam till alla som kom på min fest i helgen och alla fina gåvor vi fått till vår nya gäststuga, stort tack!! 
Kram till er alla! 

Certifikat för 3 dagars dissektion.
Certifikat för 3 dagars dissektion.
Camilla dressad för 40-års fest!
Camilla dressad för 40-års fest!