2012 > 04

Jag gratulerar till guldmedaljen som Emma Persson och araben Argentina tog i helgens distanstävling på 8mil. Jag hara haft äran att få behandla Emmas häst några gånger innan tävlingen, vilket verkligen lönade sig på prispallen. Hästen ångade igenom alla milen lätt som en plätt och ekipaget förbättrade även sin ridtid på sträckan.

Vid mitt återbesök någon dag efter tävlingen var hästen fortfarande i god form. Vilket är ett fint bevis på hur bra behandlingarna fungerar. Elit hästar som Argentina, som utsätts för stora påfrestningar behöver lite boostning både före och efter tävlingar, så håller dem både bättre och längre. Gå gärna in på Emmas egen hemsida  www.ismeearabians.com och läs mer om distans och araber bland annat.

Läs hela inlägget »

Foderintag är ett hett ämne och det finns en hel uppsjö med olika fodermärken och tillverkare som kan förvirra den bästa. Var senast igår på en föreläsning för veterinär Sara Nyman som forskat vid SLU om både vatten och foder. Precis det som jag själv berättar för mina kunder, det förespråkade även Sara och som vanligt lär man sig alltid något mat nyttigt vid nya föreläsare. Kommer att berätta lite av en viktig del från föreläsningen. Man spelar väldigt mycket på människors känslor när det gäller våra fyrbenta djur. Detta gäller inte bara foder, utan även allt annat vi lägger pengar på för våra hästar. Man intalar folk att hästarna behöver verkligen alla dem där 20 tillskotten som står på hyllan i affären och trånar efter dig. Så när vi har gått ifrån affären några tusenlappar fattigare, så hurrar tillverkarna bakom våra ryggar. Det är tragiskt att man får göra så som fodertillverkare men jag hoppas att det är okunskap som gör att man kläcker den ena foder ideén efter den andra som faktiskt INTE behövs! Det dem inte inser är att dem faktsiskt har ett ansvar också när man bombaderar markanden med alla preparat. För vem vill inte ge sin häst det "bästa" fodret man kan ge??? Så är spelet igång...

Kort och gott är det bara ett sätt att tjäna pengar på för tillverkarna och vi hästägare får större hål i plånboken.

 

 

Läs hela inlägget »

Gårdagen ägnades hos Vilja Center i Anderstorp. Där behandlade jag några hästar som används i verksamheten för att ge hästunderstödda aktiviteter till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och deras familjer, samt även ledarskapsutveckling till företag med mera. Gå gärna in på hemsidan www.viljacenter.se och läs mer.

Gården ligger i mysig miljö i en by som kallas Kärvaryd utanför Anderstorp. Företaget drivs av Melinda och Susanna som är två riktiga eldsjälar.  För det märks att dem brinner för sitt företag. När vi sitter och pratar lyser det i ögonen på dem och det gör det säkert på mig också, för det är så härligt att möta människor som tänker på samma sätt som sig själv.

Hästarna som jag behandlade, var mycket känsliga och trevliga individer. Det märks att dem fått vara hästar och blivit hanterade efter sin egen förmåga. För första gången behandlade jag en häst helt eteriskt, vilket kändes suveränt och det hände fantastiskt mycket med hästen. Ser fram emot nästa behandling för att se vad som hänt i kroppen på hästen där emellan.

Läs hela inlägget »

Tack snälla goa Susanna och Mimmi på Gåvetorps Islandshästar, för en lärorik och trevlig stund på era välridna islandshästar. Det var nyttigt att få prova på en annan ridstil och känna dem härliga gångarterna på dem fina hästarna. Jag ser fram emot att följa med er på tävlingarna i vår och få lära mig mer av "isis"-världen. Bilden är på Imd, hästen som jag fick rida.

Läs hela inlägget »

Det ser ut som hon är kär i dig!!!! utbrister ägaren om den vackra skimlen, när jag frågar henne om hon ser uttrycket i hästens ögon. Jag kan inget annat än le åt den härliga spontaniteten från ägaren, när jag står med hästen lös i paddocken. Vinden biter i kinderna idag och det är inte det trevligaste vädret att jobba i, men det går verkligen inte att ta miste på hästens glittrande ögon, mjukt blinkande, ja, det såg ut som hon log... hon log med hela själen. Man kunde nästan ta på lyckan som strålade ut, bara av att bli sedd.

Kan en häst bli kär i en människa? Nja, inte på det sättet vi homo sapiens blir iallafall. Men vi kan få hästarna att tycka det är minst lika roligt att vara med oss som det är att vara med kompisarna i hagen. Hur är det möjligt? Jo, om vi har konsekventa regler som djuren förstår och inte regler som vi tror dem förstår, utan så som djuren kommunicerar med varandra. Om vi är respektfulla. Om vi lär oss se djuren för den dem är och inte bara kör över dem som om dem vore en bit skrot utan känslor. Om vi har roligt tillsammans med våra djur och inte bara gör saker för vår egen vinnings skull. Då... kan vi upp nå det!!

Läs hela inlägget »

Arkiv